‘I love it when a plan comes together’ was een gevleugelde uitspraak van John “Hannibal” Smith uit de Amerikaanse TV-serie The A-team in de jaren tachtig. En met het vergroenen van de zijgevel van Blokstraat 38 werd ook een plan gerealiseerd, die eigenlijk al zijn oorspong vond in 2018. Bij de aanleg van ‘Het Tussendoortje’ konden er langs de zijgevel van Blokstraat 28 wel vier leilindes aangepland worden, maar ertegenover was daarvoor geen ruimte. Een andere oplossing werd destijds niet gevonden, maar in het najaar van 2019 kwam daar verandering in door de aandacht voor verticale geveltuinen in de Groenestraat en Blokstraat. Zo’n groene muur zou het aanzicht in de straat absoluut verbeteren en voor extra verkoeling zorgen in de zomer.
Na overleg met wijkbeheerster Jenine Timmerman van de gemeente Zwolle en hovenier Adriaan Mosterman (50tintengroenassendorp en Team Klimaat Actief!) heeft het comité met de eigenaren het plan “Vergroenen zijgevel Blokstraat 38” opgesteld voor het verkrijgen van de benodigde subsidies. En dat plan werd enthousiast ontvangen door de gemeente en 4D (Stimuland). Met de subsidie “Premie op Actie” van de gemeente Zwolle en de stimuleringsbijdrage van 4D kon het plan gerealiseerd worden. Voor de zomervakantie werd de bestrating aangepast door de ROVA en afgelopen week hebben de eigenaren met het comité de gaaspanelen met beplanting geplaatst. En dan comes a plan zeker together, ondanks dat tuinieren niet altijd over rozen gaat ;-)
De zijgevel is bekleed met vier grote roestkleurige gaaspanelen van 2 bij 3 meter, die met afstandhouders aan de muur zijn bevestigd. Daartegenaan zijn 22 Toscaanse jasmijnen (Trachelospermum jasminoides) aangeplant met 8 bosranken (Clematis ‘Hagley Hybrid’). De bloei van deze jasmijnen kan maanden aanhouden en de witte bloemen verspreiden een heerlijke geur. Daarnaast is het een groenblijver in de winter. Ook de bosrank kan er wat van, ondanks dat deze niet wintergroen is, bloeit deze met grote roze bloemen gedurende de maanden juni, juli en augustus. Er staat ons dus nog veel meer moois te wachten!