Beste bewoner van de Groenestraat, de Blokstraat of betrokkene,
Op dinsdag 26 mei is er door de Rova een tuinstrook aangelegd langs de zijgevel van Blokstraat 38. Deze aanleg was nog niet gepland, omdat het nog niet duidelijk was of er voldoende financiële middelen zouden zijn om het plan ‘Vergroenen zijgevel Blokstraat 38’ uit te kunnen voeren. De uitvoering was daardoor ook niet afgestemd met de bewoners en het comité. Het was dan ook jammer om te constateren dat het resultaat in verschillende opzichten niet aan het plan voldeed.
Gelukkig heeft de gemeente afgelopen week laten weten de aanleg te willen aanpassen. Dat betekent dat de tuinstrook smaller wordt gemaakt en er nog drie varkensruggen komen te liggen. Het heeft het comité veel energie gekost om de gemeente hiertoe te bewegen en we zijn dan ook erg blij met deze uitkomst.
Inmiddels heeft project 4D van de Provincie laten weten een stimuleringsbijdrage van €750 te willen verlenen. Samen met €400 subsidie van de gemeente kan het plan worden uitgevoerd. Wanneer dit precies gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. Natuurlijk moet eerst de Rova de aanpassingen doen en afhankelijk daarvan kan dan de rest van het plan voor of na de zomervakantie gerealiseerd worden. Uiteraard worden jullie op de hoogte gehouden van de voortgang.

Inmiddels zijn er al acht verticale geveltuintjes aangelegd in de Blokstraat en Groenestraat met de subsidie van het Prins Bernard Cultuurfonds. Wat leuk dat er zoveel bewoners een bijdrage willen leveren aan het verder vergroenen van onze straten. Als het goed is zullen er nog tien verticale tuintjes volgen.

Heb je weleens gehoord van ‘De Straatboer’ of het project ‘De Bonenparade’? ‘De Bonenparade’ is een initiatief van Stichting Straatboer. Een inspirerend project die komend jaar steeds meer vorm gaat krijgen in Zwolle en waar vrijwilligers voor nodig zijn om dat te kunnen realiseren. Nieuwsgierig?, neem vooral eens een kijkje op hun website.

We hebben de afgelopen tijd volop kunnen genieten van de bloemenpracht op de zaaistrook. Helaas is hier inmiddels een einde aan gekomen, omdat veel bloemen zijn uitgebloeid. Wees niet getreurd, want na juni kan er nog veel opkomen en er valt nog veel te zaaien. We hopen dan ook op een tweede bloei later in de zomer.

Op zondag 7 juni zijn we weer van start gegaan met het tussendoren nadat de Corona maatregelen waren versoepeld. Een aantal bewoners hebben flink de handen uit de mouwen gestoken. Het gras en de borders zijn helemaal voorzien van een laagje lavameel. Dat is oergesteentepoeder van vulkanen. Een heel goede grondverbeteraar die zorgt voor een vruchtbare bodem en goed evenwicht zonder het milieu te belasten.

Is het je al opgevallen dat bovenop de heuvel weer gras is gaan groeien? Daardoor blijft de grond beter op de heuvel liggen. Al ziet het gras er al stevig en gevuld uit, toch is het nog heel kwetsbaar. Vandaar dat het is afgezet met lint om te voorkomen dat erover gelopen, gehuppeld of gekropen wordt. Het vraagt dus nog even wat geduld en aandacht.

De Corona maatregelen voor samenkomsten buiten zijn wederom wat versoepeld. Het tussendoren is dan ook mogelijk mits iedereen 1,5 meter afstand bewaart tot elkaar. Op zondag 5 juli om 17:00 uur staat daarom het tussendoren weer op de planning. Kom je gezellig meedoen? Wil jij je alvast voorbereiden?, lees dan het onderhoud van de maand juli in het jaardraaiboek. En als de weersverwachtingen goed zijn , dan staat de bbq klaar. Neem je eigen eten en drinken mee en schuif gezellig aan!

De vakantieperiode komt er weer aan. Vandaar dat we de tussendoortjes in juli en het tussendoren begin augustus even overslaan.

Fijne vakantie en tot de volgende tussendoortjes in augustus!

Het Tussendoor Comité