De zaaistrook bevindt zich aan de noordkant van ‘Het Tussendoortje’ en loopt langs de speelplek. Het is een smalle strook van 8,5 meter lang en 1,2 meter breed en heeft een totale oppervlakte van 10,2 vierkante meter. De zaaistrook staat een groot gedeelte van de dag volop in de zon en kent dus een zonnige standplaats. De grond is vrij zanderig en aan de droge kant. Het is dus uitermate geschikt voor één en tweejarige planten. Daarmee geeft het kleur, variatie en een beleving van de seizoenen. Door verschillende soorten bloeiende planten, bloemen en bloembollen met elkaar te combineren ontstaat er een bijzonder geheel. Er kunnen prachtige en unieke effecten gecreëerd worden met het scala aan kleuren en vormen van bladeren, bloemen en bloeitijden. De beplanting mag kleurrijk en gedurfd zijn en een mooi natuurlijk nonchalant karakter hebben.
De zaaistrook hoeft geen statisch plan of beeld te kennen. Het is juist de plek om te experimenteren en te ontdekken. Het beeld mag per jaar wisselen en ook de kinderen uit de straten kunnen hier een aandeel in hebben. Voor de kinderen kan dit een leuke ervaring zijn en zij gaan zich hierdoor ook meer verantwoordelijk voelen voor de zaaistrook. Het trotse gevoel maakt dat ze er wellicht zuiniger en meer verantwoordelijk mee omgaan.
Eenjarige planten bloeien over het algemeen buitengewoon rijk en vaak heel lang. Eenjarige planten ontkiemen, bloeien, vormen zaad en sterven af binnen de tijd van één jaar. Er zijn ook tweejarige planten. Die vormen in het eerste jaar alleen blad, bloeien in het tweede jaar en sterven dan af. De meeste één- en tweejarige planten zaaien zich vanzelf uit, waardoor ze volgend jaar gewoon weer tevoorschijn komen.
Bij één- en tweejarige planten blijft de snoei beperkt tot het wegknippen van uitgebloeide bloemen. Als de planten nog jong zijn, kunnen ze wat bossiger gaan groeien als ‘de jonge topjes’ weg worden geknipt of door ze te ‘knijpen’ (tussen duim en wijsvinger). Het lelijk geworden blad kan het beste weggehaald worden om optimaal te kunnen genieten van de border. Eenjarige groeien over het algemeen graag in goede grond en het liefst in de volle zon.
Het groen wat gedurende de winter is blijven staan, zal begin mei afgeknipt moeten worden. Het nieuwe zaad kan in een dun laagje compost worden uitgezaaid. Het is belangrijk dat er niet wordt gespit in de grond, want dit verstoord het bodemleven. Het nieuwe zaad en de jonge kiemplantjes kunnen worden beschermd tegen de late vorst en bijvoorbeeld tegen dieren met klimaatdoek. Zodra de plantjes groot genoeg zijn geworden kan het klimaatdoek worden verwijderd. Overgebleven kale gedeeltes die nog erg kwetsbaar zijn kunnen dan afgedekt worden met stro voor dezelfde redenen als het gebruik van klimaatdoek.
Het is natuurlijk ook mogelijk om al te beginnen met het kweken van planten vroeg in het voorjaar. Zonnebloemen bijvoorbeeld lenen zich hier goed voor en het kan een leuke ervaring zijn voor de kinderen. Het kweken moet dan eerst binnen gebeuren waar het warm genoeg is. De opgekweekte planten kunnen in de border worden uitgeplant als ze goed in de aarde van de kweekpotjes doorgeworteld zijn. Als voorbereiding is het goed om op de plek van bestemming een plantgat te maken, daarin water te gieten zodat de grond goed vochtig is en dan het plantje te planten. Het is handig om er een labeltje bij te plaatsen. Het is namelijk niet onwaarschijnlijk dat het een jaar duurt eer de plant bloeien gaat en dan pas herkenbaar wordt. Opgekweekte plantjes kunnen uitgeplant worden na ijsheiligen (11-15 mei).
In het najaar is het belangrijk om alert te blijven op de vorming van zaden. Planten die volgend jaar weer gewenst zijn, kunnen zichzelf opnieuw gaan uitzaaien. Planten die niet de voorkeur verdienen voor een volgend seizoen, kunnen beter afgeknipt worden na de bloei om natuurlijk uitzaaien te voorkomen. De zaden kunnen ook verzameld worden voor andere plekken of andere doeleinden. Op de zaaistrook kan blad verdeeld worden over de bodem om de planten te beschermen tegen de winter en een nieuwe compostlaag te creëren voor het volgende seizoen.
Na de eerste ervaringen met de zaaistrook, is besloten de kwetsbare bloemen af te schermen met een hekwerk. Dit is om te voorkomen dat de bal tijdens het spelen regelmatig over de zaaistrook rolt, terwijl het spelen met een bal toch echt moet kunnen op de speelplek. Er is gekozen voor verticale latjes, zodat kinderen er niet op kunnen zitten of op gaan balanceren. Het hek is gemaakt van gekloofde kastanje latten die aan elkaar zijn bevestigd door gevlochten ijzerdraad. Dit wordt ook wel een schapenhek genoemd. De latten zijn omgekeerd bevestigd, zodat de punten in de grond steken. Het hekwerk is laag gehouden en er is gekozen voor een ruime latafstand, zodat de bloemen daarachter goed zichtbaar blijven. Kenmerkend voor het hekwerk is naast de duurzaamheid van het hout (ongeveer 15 jaar), de toepasbaarheid in een natuurlijke omgeving.