Om een winder of slingerplant op de juiste manier te laten groeien moet je ze begeleiden. Rankende klimplanten hebben namelijk iets nodig om zich omheen te kunnen draaien. Er zijn speciale klimrekken te koop. Houd altijd een afstand aan tussen de muur en het rek (minstens 2 tot 5 cm), dan kunnen de ranken zich er goed omheen draaien. Houd daarbij rekening met de (toekomstige) dikte van de takken. Als de klimhulp te dicht tegen de muur hangt, hebben de planten geen ruimte om zich er rond te winden. Let op: een regenpijp lijkt geschikt, maar die zit vaak te dicht tegen het huis en is niet stevig genoeg voor de groeikracht en het gewicht van verschillende klimplanten. Bedenk goed welke klimhulp je mooi vindt, welke geschikt is voor de klimmer die je kiest en waar je de klimmer precies wilt hebben. Je kan klimplanten verticaal, maar ook horizontaal leiden. Bijvoorbeeld als je jouw klimmer liever niet te hoog laat groeien. Je kunt dan het beste de hoofdtak naar de gewenste hoogte leiden en de zijtakken vanaf daar horizontaal afleiden. Met behulp van plantenbinders kunnen de takken worden vastgemaakt aan het klimrek. Breng de klimconstructie altijd aan voordat je gaat planten, zodat je de muur nog gemakkelijk kunt bereiken. Zorg ervoor dat de klimconstructie goed vast zit aan de gevel, zodat het is opgewassen tegen een stootje en het (uiteindelijke) gewicht van de plant tijdens bijvoorbeeld hevige storm.
Kijk voor meer informatie over verschillende klimconstructies onder de afbeeldingen.
Klik op de plaatjes hierboven om te weten om welke klimconstructie of wandhouder het gaat.
KLIMCONSTRUCTIE Informatie
Draadspanset
Afb. 1, 2 en 3
De draadspanset bestaat uit gegalvaniseerde draden met wandpluggen en wandhouders. Deze is te bevestigen in elke gewenste vorm en maat, schuin en zigzaggend (geschikt voor de clematis – bosrank en akebia – schijnaugurk), horizontaal of verticaal (geschikt voor kamperfoelie en de wisteria – blauwe regen). De kosten zijn tussen de € 15 en € 35, afhankelijk van de vorm en maat waarvoor je kiest. Deze constructie is geschikt voor zowel lichte als zwaardere klimmers en heeft een ruimtelijk aanzicht. In de bouwmarkten zijn volledige sets te verkrijgen, maar je kunt zelf ook een set samenstellen. Daarvoor heb je de volgende onderdelen nodig: stokeinden (schroef in muur met bout aan de buitenkant), draadkousen (voor het maken van lussen), draadklemmen (combineren met de draadkousen), draadspanner, ringmoeren, moeren, pluggen, sluitringen en staaldraad. Dit kun je meestal verkrijgen bij de ijzerwinkel of op internet. Op afbeelding 3 zie je een voorbeeld met 4mm RVS staaldraad, RVS onderdelen ter grootte van M6 en een RVS draadspanner voor boten.
Regenpijp klimrek
Afb. 4
Dit klimrek is van metaal en verkrijgbaar in geplastificeerd groen of antraciet of verzinkt grijs. De maten: 180 mm breed x 1500 mm hoog of 250 mm breed x 1450 mm hoog. De kosten zijn tussen de € 17 en € 33, exclusief bevestigingsmateriaal. Het klimrek kan het beste direct op de muur worden vastgemaakt met behulp van muurschroeven en pluggen. Deze constructie is vooral geschikt voor lichtere klimmers zoals de schijnaugurk en de bosrank.
Metalen klimrek
Afb. 5 en 6
Dit klimrek is van metaal en verkrijgbaar in geplastificeerd groen of bruin of verzinkt grijs. Je kunt zowel kiezen voor de vorm van een rechthoek als een V-vorm. Maten rechthoek: 450 mm breed x 1500 mm hoog of 600 mm breed x 1500 mm hoog
of 750 mm breed x 1500 mm hoog. Maten V-vorm: 750 mm breed x 1500 mm hoog. Een metalen klimrek kost ongeveer tussen de €12 en €17, exclusief bevestigingsmateriaal. Voor bevestiging aan de muur kan het beste gebruik gemaakt worden van speciale wandafstandhouders (afb. 6). Deze constructie, mits stevig bevestigd aan de muur, is geschikt voor zowel lichte als zwaardere klimmers en heeft een ruimtelijk aanzicht.
Bamboe klimrek
Afb. 7 en 8
Deze klimconstructie is verstelbaar in verschillende maten, door hem meer in elkaar te schuiven of uit elkaar te trekken. Maten (aanpasbaar): 450 mm breed x 1800 mm hoog of 700 mm breed x 1800 mm hoog of 1000 mm breed x 1800 mm hoog. Een bamboe klimrek kost ongeveer tussen de €25 en €40, exclusief bevestigingsmateriaal. Dit klimrek kan het beste tegen de gevel worden aangebracht met PVC afstandsbussen (afb. 8) om ervoor te zorgen dat er ruimte ontstaat tussen de muur en het klimrek. Daarnaast zijn pluggen en muurschroeven nodig. Het bamboe klimrek is een zichtbare opvallende verschijning met een natuurlijke uitstraling.
Houten klimrek
Afb. 8 en 9
Met een houten klimrek kun je kiezen voor een V-vorm of rechthoek. Ook is het mogelijk om voor hardhout of voor FSC hout te kiezen. Maten V-vorm: 650 breed x 1500 mm hoog. Maten rechthoek: 600 mm breed x 1800 mm hoog (hardhout) of 500 mm breed x 1500 mm hoog of 1000 mm breed x 2000 mm hoog (FSC hout). Een houten klimrek kost ongeveer tussen de €7,50 en €25, exclusief bevestigingsmateriaal. Dit klimrek kan het beste tegen de gevel worden aangebracht met PVC afstandsbussen (afb. 8) om ervoor te zorgen dat er ruimte ontstaat tussen de muur en het klimrek. Daarnaast zijn pluggen en muurschroeven nodig. Een houten klimrek is een zichtbare opvallende verschijning met een natuurlijke uitstraling. Het is vooral geschikt voor lichtere klimmers.
Kunststof klimrek
Afb. 8 en 10
Met een kunststof klimrek kun je kiezen uit een groene of witte kleur. Maten: 500 breed x 1500 mm hoog of 1000 breed x 2000 mm hoog of 1000 mm breed x 3000 mm hoog. Een houten klimrek kost ongeveer tussen de €14 en €44, exclusief bevestigingsmateriaal. Dit klimrek kan het beste tegen de gevel worden aangebracht met PVC afstandsbussen (afb. 8) om ervoor te zorgen dat er ruimte ontstaat tussen de muur en het klimrek. Daarnaast zijn pluggen en muurschroeven nodig. Een kunststof klimrek is vooral geschikt voor lichtere klimmers.
Gaas constructie
Afb. 11
Een gaasconstructie is eenvoudig te bevestigen aan de muur met her en der en op de hoeken haakjes of spijkers, waar je het draad eenmaal omheen kunt draaien. Let op dat gaas niet voor alle klimmers geschikt is. De klimmer moet niet te zwaar worden en geen dikke takken krijgen. Gaas is dus vooral geschikt voor de clematis – bosrank en de akebia – schijnaugurk.