Dit voorjaar is het alweer 5 jaar geleden dat het buurtinitiatief ‘Het Tussendoortje’ van start is gegaan. Een mooi moment om terug te kijken op wat wij met elkaar hebben bereikt, maar ook om vooruit te kijken naar de toekomst.
Velen van jullie hebben kunnen ervaren wat de metamorfose van ‘Het Tussendoortje’, de verticale geveltuintjes in beide straten en de XL-muur, voor invloed hebben gehad op ons bewoners. Naar die ervaringen zijn wij benieuwd! Graag vragen we dan ook vijf minuten van jouw tijd om jou een aantal vragen voor te leggen.
De enquête is inmiddels gesloten. Je kunt de resultaten hier bekijken.
Hoe zat het ook alweer?: 

Begin 2017 werd duidelijk dat bewoners in de Groenestraat en Blokstraat behoefte hadden aan méér groen in de straten. Voor de meeste bewoners was vooral het speelplein een doorn in het oog en stond het bij de bewoners bekend als “stoeptegelpark” en “kattenbakwoestijn”. De twee grote zandbakken, het metalen klimrek en de vele betonnen tegels waren niet uitdagend genoeg, te heet en door de kattenstront te onhygiënisch voor kinderen om te spelen. De openbare ruimte was erg onaantrekkelijk met uitzicht op de metalen hekken, veel auto’s, bestrating en kale (graffiti) muren. Kortom niet de vitale leefomgeving waarin de bewoners zich prettig voelden.  

Gedreven door het enthousiasme in beide straten ontstond het bewonersinitiatief ‘Het Tussendoortje’ en heeft Het Tussendoor Comité het plan “Duurzaam Groen, Samen Doen” geschreven met als doel om de natuur weer terug te brengen naar de bewoners. Een openbare ruimte die de unieke kans bood om een vitale natuurlijke omgeving te creëren voor bewoners waar jong en oud kunnen spelen en elkaar kunnen ontmoeten.
En jawel, begin 2018 was het dan zover en werd ‘Het Tussendoortje’ aangelegd. De zandbakken en tegels werden vervangen door gras, een heuvel met kruipbuis en rondom een pad. Rond de heuvel kwam er een schommel en een klimboom. Er werd een zaaistrook voor bloeiende planten aangelegd en de borders werden vervangen door biodiverse planten. In de Blokstraat werd een extra border aangelegd en kwamen elf leilindes. Ben je nog niet uitgelezen? Dan kan je hier verder lezen.
Alvast hartelijk dank voor jouw medewerking,
Het Tussendoor Comité