Latijns TRACHELOSPERMUM JASMINOIDES
Standplaats De jasmijn heeft een zonnige standplaats nodig en staat het liefst tegen een muur op het zuiden.
Groei Deze sterke klimplant kent een gemiddelde groei. Jasmijn is een heester of klimplant die 6 meter hoog kan worden.
Bodem De grond dient ten alle tijden licht vochtig te zijn, deze plant eist als geen andere dat uitdroging dient te worden voorkomen. Wel is het belangrijk dat ze niet op een plek staat waar de grond vaak langdurig nat is. Zeker in de winter houdt de Trachelospernum niet van natte voeten. Bij vorst de bodem afdekken.
Bloei Hij heeft prachtige, geurende, stervormige bloemen die meestal wit of geel zijn. De bloei houdt maanden aan (van mei tot september) en de bloemen hebben een heerlijke geur.
Bladhoudend/ bladverliezend De jasmijn is een groenblijvende heester of klimplant. De jasmijn is een plant welke alleen in strenge winters veel blad verliest.
Verzorging Als mediterrane klimplant heeft de sterjasmijn weinig verzorging nodig en vanwege zijn langzame groei hoeft hij (bijna) niet gesnoeid te worden. Snoeien hem jaarlijks om de plant mooi en in toom te houden.
Ziekten Jasmijn is vrijwel ongevoelig voor ziektes met uitzondering van schimmels indien ze te natte grond hebben.
Bijzonderheden Het is een sterke klimplant met heerlijk ruikende bloemen die uitermate geschikt is voor beginners. Pas bij het snoeien een beetje op voor het witte melksap, dat is namelijk giftig.
Klimconstructie De lange ranken kunnen om een boog of langs een klimrek worden geleid, maar het heeft ook wel iets om ze wat meer vrijheid te geven langs spandraad. Ze slingeren zich soepel om van alles heen, of het nu een lichtkoord of een lampstandaard is. Let op dat een volgroeide oudere plant een behoorlijk gewicht kan krijgen en een stevige constructie, zoals een metalen klimrek of draadspanset, dan belangrijk is.