Latijns AKEBIA QUINATA
Standplaats De schijnaugurk houdt van een enigszins zonnige en warme standplaats, maar staat het liefst niet met de voeten in volle zon. Net als de clematis doet deze het dus het beste op een standplaats in halfschaduw.
Groei De schijnaugurk is een snelle groeier die door leiden en snoeien goed beheersbaar is. De plant is een fors opgaande klimplant die wel 6 tot 10 meter lang of hoog kan worden. Hij heeft een breed gespreide groeiwijze, omdat hij zich sterk vertakt en vormt daarmee een dicht ‘gordijn’ van bloemen en bladeren.
Bodem De plant is niet veeleisend wat betreft de grond waar hij in staat en is redelijk droogte tolerant.
Bloei Deze klimmer bloeit in april en mei met kastanjerode tot chocoladekleurige, aangenaam geurende (vanilleachtig) bloempjes in hangende trosjes. Om vruchten te kunnen verkrijgen heb je verschillende planten (in elkaars buurt) nodig, zodat kruisbestuiving van deze eenhuizige planten plaats kan vinden. Er ontstaan dan opvallende augurkachtige violet paarse vruchten.
Bladhoudend/ bladverliezend De schijnaugurk is een snelgroeiende, zomergroene en in streken met een mild klimaat ook wintergroene klimplant. Hij is semigroenblijvend, omdat het oude blad pas afvalt als het nieuwe blad alweer verschijnt. Deze klimmer is wel erg winterhard en kan zonder problemen temperaturen van -20 graden Celsius verdragen.
Verzorging Deze plant is relatief eenvoudig te onderhouden. In de winter moet de plant bij temperaturen lager dan -10° C worden beschermd door middel van droge bladeren of door aarde op te hopen bij de wortels van de plant. In de herfst na de oogst of in het vroege voorjaar kunnen de planten worden gesnoeid. De schijnaugurk bloeit op ‘oud hout’. Lange scheuten kun je eventueel inkorten op 2-3 ogen van de hoofdgesteltak.
Ziekten Deze klimplanten hebben weinig last van ziektes of plagen, hoewel op vochtige plaatsen ze wel eens last krijgen van meeldauw. Deze verdwijnt vanzelf, maar resulteert dan vaak in zwartviolette vlekken op het blad. Deze plant verdraagt goed luchtvervuiling.
Bijzonderheden Dit is onterecht een vrij onbekende klimmer. Deze klimmer is ook uitstekend geschikt voor groenslingers in de straat.
Klimconstructie De schijnaugurk heeft windende bladstelen en heeft dus steun nodig om de hoogte in te groeien. Omdat deze klimmer vrij ligt in gewicht blijft, komen verschillende klimconstructies in aanmerking.