Latijns LONICERA PERICLYMENUM SEROTINA
Standplaats Deze bloeiende klimplant gedijt goed in halfschaduw. De plant staat graag met de wortels in de schaduw (net als Clematis) en met de rest van de plant in de zon. De voet van de plant moet steeds beschaduwd of afgedekt blijven met lage planten of houtsnippers. Hoe meer zon de struik vangt, hoe meer bloemen erin zullen komen. Kamperfoelie staat graag beschut tegen een muur.
Groei Kamperfoelie heeft een slingerende groei en is goed in staat om een complete muur te bedekken. Bij een volwassen plantgrootte kan de klimplant een hoogte van 5 meter bereiken.
Bodem De plant heeft het liefst een vochtige, maar goed waterdoorlatende grond, die humusrijk is. Maak bij het aanplanten van de kamperfoelie gebruik van Cocopeat Plantaarde.
Bloei Deze kamperfoelie bloeit rijk met rood/witte of geel/witte bloemen, waarbij het wit naar geel verkleurd. De bloei is in juni en juli, met een nabloei tot in oktober. De bloemen verspreiden ’s avonds een heerlijke geur en ze trekken veel vlinders en bijen naar de tuin. Na de bloei komen er rode bessen aan de heester, de bessen zijn wel giftig!
Bladhoudend/ bladverliezend Het blad heeft een groene kleur en behoudt die kleur. In de winter verliest de heester (een groot deel van) zijn bladeren. Je hebt ook een groenblijvende kamperfoelie, zoals de Lonicera henryi.
Verzorging Het advies is om de kamperfoelie twee keer per jaar te snoeien. Dit zorgt voor een mooie vertakking van de plant. Daardoor zal hij mooi dichtgroeien en zullen er geen kale plekken ontstaan. De plant kan half maart en in september gesnoeid worden. Snoei te lange en oude takken flink terug, je wordt beloond met veel jonge scheuten en een overvloedige bloei. Je kunt er ook voor kiezen de plant te verjongen. Snoei in dat geval de oude twijgen terug tot op zo’n 30 cm boven de grond. Dit zorgt ervoor dat de kamperfoelie weer prachtig zal gaan groeien en bloeien.
Ziekten Kamperfoelie is gevoelig voor bladluis en meeldauw. De luizen kunnen bestreden worden met een mengsel van groene zeep. Meeldauw treedt vaak op bij een te vochtige standplaats.
Bijzonderheden Kamperfoelie is een klimplant die in staat is om een jonge boom totaal te verstikken, let er dus goed op om de Kamperfoelie op tijd bij andere planten/ bomen weg te snoeien.
Klimconstructie De ranken moeten tegen hun achtergrond wel geleid worden. Vanwege het gewicht komt de draadspanset of een stevige metalen constructie het meest in aanmerking.