Latijns ARISTOLOCHIA MACROPHYLLA
Standplaats De Duitse pijp is een halfschaduw plant. De voeten staan het liefst in de zon en de ranken met blad groeien het liefst in halfschaduw of schaduw.
Groei De Duitse pijp is een perfecte en krachtige klimplant met windende stengels. Deze klimplant bezit zeer decoratieve bladeren en doet het goed als sierlijke bladplant tegen muren. De opvallend grote (25 cm) licht groene ronde hartvormige bladeren groeien ‘dakpansgewijs’ over elkaar heen.
Bodem Deze plant stelt weinig eisen aan de grond. Deze moet voedzaam, vochtig en licht kalkhoudend zijn.
Bloei De Duitse pijp krijgt stinkende groen/rode pijpbloemen die giftig zijn. Deze kun je eventueel op tijd verwijderen.
Bladhoudend/ bladverliezend Deze plant is meestal bladverliezend, maar er is ook een groenblijver te vinden. De groenblijvende Duitse pijp is de Aristolochia Sempervirens.
Verzorging Snoeien kan gedurende het hele jaar, maar in ieder geval na de winter of in het vroege voorjaar. Bewater de plant bij gedurende een droge periode, zodat de grond licht vochtig blijft.
Ziekten Deze plant is zeer luchtvervuiling tolerant en goed ziekteresistent.
Bijzonderheden Een weinig geziene mooie klimplant in tuinen en op gevels ter vervanging van de beschadigende klimop (Hedera).
Klimconstructie De plant moet langs een stevige klimconstructie worden geleid, vanwege de windende ranken en het gewicht van de plant. Denk aan de draadspanset of een stevige metalen klimconstructie. Let op dat de klimhulp stevig vast zit en iets vanaf de muur wordt bevestigd, zodat de plant slingerend omhoog kan. Het is mooi om de klimhulp zowel verticaal als horizontaal op de voorgevel te bevestigen.