Latijns CLEMATIS ARMANDII
Standplaats Deze bloeiende klimplant houdt van een standplaats in halfschaduw. De plant staat graag met de wortels in de schaduw (net als de kamperfoelie) en met de rest van de plant in de zon. Hoe meer zon de struik vangt, hoe meer bloemen erin zullen komen.
Groei De clematis heeft een hoge groeisnelheid en de ranken draaien zich vlot rond geleiders. De plant geeft jouw tuin extra kleur en hoogte en is er in alle mogelijke kleuren, bloeiperioden en variëteiten.
Bodem Ze houden van een vochtige, maar goed doorlatende grond, niet te droog in de zomer en niet te nat in de winter.
Bloei Clematissen bloeien in de winter of lente op hout dat vorig jaar gevormd is (‘oud’ hout). Deze plant is goed te combineren met groene klimmers om wat meer fleurigheid in de tuin te brengen.
Bladhoudend/ bladverliezend Er zijn wintergroene Clematis soorten, zoals de Clematis Armandii en bladverliezende soorten.
Verzorging Een Clematis planten kan het hele jaar door, maar het liefst in het najaar of het voorjaar. Plant de Clematis zo diep dat 15 centimeter van de stengels onder de grond komt te staan. Die stengels vormen dan een nieuwe etage wortels, waar de plant in volgende jaren volop van profiteert. Geef de plant regelmatig een kleine hoeveelheid mest. Is de basis van de plant niet voldoende beschaduwd, dan kan door intens zonlicht op de naakte stengelvoet het onderliggende weefsel afsterven. Hierdoor kan de plant plotseling verwelken en afsterven. Voorkom dit door de voet te beschaduwen met bijvoorbeeld een schuine dakpan of begeleidende kleine heesters.
Ziekten Soms hangen de klimranken ineens slap neer en de bladeren verdorren. Het is de zogenaamde ‘verwelkingziekte’. De plant gaat er in principe niet aan dood. Door de clematis in goede conditie te brengen en te houden, is het te voorkomen. Mocht de ziekte toch toeslaan, snoei de Clematis dan volledig terug, tot 10 à 15 centimeter boven de grond. De plant loopt vervolgens weer mooi uit op zijn goed ontwikkelde wortelgestel. Het verwelken kan echter ook veroorzaakt worden door schimmels. Deze schimmels groeien met hun schimmeldraden in de vaatbundels, vaak tot hoog in de stengels. Deze gevreesde ziekte treedt vooral op de eerste 3 jaren na aanplant en treft vooral grootbloemige variëteiten. Andere problemen zijn die waar ook andere planten last van hebben, zoals bladluizen, witte vlieg, spint en meeldauw.
Bijzonderheden Een clematis is goed te combineren met andere klimmers. Zeker wanneer je behoefte hebt aan bloei en meer kleur, zoals bij een andere klimmer zonder of met weinig bloemen. Hij zal de andere klimmer zeker niet in de weg zitten of verstikken.
Klimconstructie De bosrank heeft windende bladstelen en heeft dus steun nodig om de hoogte in te groeien. Omdat de bosrank vrij ligt in gewicht blijft, komen verschillende klimconstructies in aanmerking.