Latijns WISTERIA FLORIBUNDA
Standplaats De blauwe regen is een halfschaduw plant. De wortels dienen in de schaduw te staan en de blauwe regen moet de kans krijgen om naar de zon te klimmen.
Groei Dit is een uitbundig bloeiende en groeiende slingerplant, die veel wordt toegepast op pergola’s en tegen muren. Om hem in toom te houden en niet uitbundig te laten worden, kun je hem gedurende het hele seizoen bij snoeien. Houdt er rekening mee dat de hoofdtakken steeds dikker worden en een flinke stam vormen.
Bodem Deze plant houdt van een goed doorlaatbare humusrijke bodem, maar kan ook goed tegen een periode van droogte.
Bloei De bloei is wat later in juni als ook de bladeren verschijnen. De trossen met bloemen bereiken een lengte van wel 25 centimeter en geuren heerlijk. Tip: schaf pas een blauwe regen aan als deze in bloei staat, zodat je verzekerd bent van bloei in de eerste jaren.
Bladhoudend/ bladverliezend Het is een volledig bladverliezende plant.
Verzorging Het onderhoud is zeer belangrijk, want de blauwe regen moet je minimaal twee keer per jaar snoeien en bemesten. Bij gebrek aan onderhoud gaat hij namelijk woekeren. Snoeien kan gedurende het hele jaar en zorgt ook voor een betere bloei.
Ziekten Over het algemeen komen er geen ziektes voor bij Wisteria. Wel kan het blad soms vergelen door een te kalkrijke grond.
Bijzonderheden Bij een goede verzorging kan een lengte worden bereikt van wel tien meter. Veel mensen zijn van mening dat het een woekeraar kan zijn, maar het voordeel is dat deze plant de hele zomer door bij gesnoeid kan worden en daardoor goed in toom kan worden gehouden. Een blauwe regen kan tientallen tot zelfs honderden jaren oud worden. Met het verouderen krijgt de hoofdstam een grillige structuur.
Klimconstructie Het is verstandig een stevige klimconstructie aan te brengen, waarlangs de blauwe regen zich goed kan ontwikkelen. De blauwe regen heeft een grote groeikracht en daarom is het goed om vooruit te denken en handelen. Maak gebruik van de draadspanset of een stevige metalen klimconstructie. Let op dat de takken om de constructie heen moet kunnen slingeren, maar wel dik kunnen worden. Let daarom ook op bij bijvoorbeeld een regenpijp. Het is mooi om de klimhulp zowel verticaal als horizontaal op je voorgevel te bevestigen.