Kortere dagen, zwoele temperaturen, hier en daar de eerste flinke regenbui: de nazomer is begonnen. Probeer te genieten zolang het nog kan! Denk aan de dauw die de ochtend versiert, de kleurige bessen en vlinders, de unieke nazomer lichtval en de vele tuinplanten die nog in volle bloei staan. Het ijzerhard, de herfstaster en de hemelsleutel zijn echte herfstbloeiers. Ook de salie, de anijsplant en de vrouwenmantel geven het nog niet op. Op de zaaistrook zet het knoopkruid nog even door met bloeien. September is de eerste herfstmaand of wordt ook wel de vruchtmaand genoemd. Denk aan al het fruit dat gerijpt is en geplukt kan worden.
September is de ideale tijd voor het herinzaaien van nieuw gras op het gazon. In deze maanden kiemen er minder onkruidzaden dan in de rest van het jaar. De graszaden ontkiemen prima doordat de grond nog lekker opgewarmd is. Kleine kale plekken kunnen gemakkelijk hersteld worden door wat graszaad te strooien. Hark eventueel vilt uit, maak het oppervlak los en egaliseer. Let erop dat er gesproeid wordt tijdens aanhoudende droogte. Het gras groeit niet meer zo hard als in de afgelopen maanden, er hoeft daardoor vanaf nu minder gemaaid te worden.
Mocht het nodig zijn dan is september een geschikte maand om nieuwe vaste planten in de borders te planten. De grond is nu nog warm waardoor de plant snel nieuwe wortels schiet. Zo zijn de planten sterk voordat de winter invalt. Het salie kan na de tweede bloei worden teruggesnoeid tot 5 centimeter boven de grond om bossige planten te houden. De anijsplant bloeit zo rijk dat ze nauwelijks toekomt aan het vormen van nieuwe scheuten voor het volgend jaar. Knip ze daarom in september flink terug.
Op de zaaistrook kan het uitgebloeide groen eventueel wat worden teruggeknipt. Snijd de uitgebloeide bloemen van de zonnebloem af en leg ze op een plaats waar ze goed kunnen drogen. De pitten kunnen dan later aan de vogels worden gevoerd of de zaden kunnen worden bewaard voor het volgende jaar. Oogst ook de zaden van andere uitgebloeide bloemen en laat de zaden enkele dagen drogen op een plek in de schaduw. Bewaar de zaden op een donkere en droge plek in huis. Het is leuk om te weten dat het goed is om de bloemen van de dahlia’s te plukken. Dit stimuleert de groei van nieuwe uitlopers. Knip met een snoeischaar de mooie bloemen van de dahlia’s (linkerhoek naast de Zonnige Zaaistrook). Let hierbij goed op, volg de steel van de bloem tot de daaronder groeiende zijscheut. Knip de bloem boven deze zijscheut af en haal de natuur in huis! Het is raadzaam om de nestkastjes op ‘Het Tussendoortje’ alvast schoon te maken. Verwijder het nestmateriaal en maak de nestkast schoon met wat lauw water. Meer is niet nodig om de nesten vrij van parasieten te krijgen. Hierdoor is er een grotere overlevingskans van de jongen in het komende seizoen. En, handschoenen aan is het devies. Vanaf dit moment kunnen vogels het al gaan gebruiken als warme slaapplaats.

samen doen

Gazon
Is het gazon toe aan een opknapbeurt? Kleine kale plekken kunnen gemakkelijk hersteld worden door wat graszaad te strooien. Hark eventueel vilt uit, maak het oppervlak los en egaliseer. Let erop dat er gesproeid wordt tijdens aanhoudende droogte. Het gras groeit niet meer zo hard als in de afgelopen maanden, er hoeft daardoor vanaf nu minder gemaaid te worden. Houdt een snijhoogte van 3,5 cm aan.
Border
September is een geschikte maand om nieuwe vaste planten op de lege plekken te planten. Het salie kan na de tweede bloei worden teruggesnoeid tot 5 centimeter boven de grond. Knip ook de anijsplant na zijn bloei flink terug.
Zaaistrook
Op de zaaistrook kan het uitgebloeide groen wat worden teruggeknipt. Snijd de uitgebloeide bloemen van de zonnebloem af en leg ze op een plaats waar ze goed kunnen drogen. Oogst ook de zaden van andere uitgebloeide bloemen en laat de zaden enkele dagen drogen op een plek in de schaduw. Het is goed om de bloemen van de dahlia’s te knippen.