In oktober maken de frisse heldere zomerkleuren plaats voor de gouden, gele en oranje kleuren. Fris groen maakt plaats voor meer donker groen. De prachtige paarse bloemen van de aster, de donkerrode bloei van het sedum, de crème witte bloemen van de skimmia en de witte sneeuwbal passen daar mooi bij. Nog even en het vele groen is grotendeels weer weg… Oktober wordt ook wel de wijnmaand genoemd omwille van de druivenoogst die in deze maand volop aan de gang is. Een andere naam is zaaimaand, omdat het winterkoren nu gezaaid wordt. In oktober staan de bossen vol met verschillende soorten paddenstoelen. Het is dé maand van de vliegenzwam, die mooie rode paddenstoel met zijn witte stippen.
De bodemtemperatuur is deze maand nog een stuk hoger dan in het voorjaar. Dat betekent dat het gazon nog prima kan worden gemaaid. Hiermee voorkom je mosvorming, welke eerder ontstaat bij lang gras. Gooi wel direct het grasmaaisel weg. In het najaar breekt gras namelijk minder goed af. Hierdoor kan gemaaid gras op het gazon een ondoordringbare laag vormen voor lucht en water en ontstaat er een viltachtige laag op de grasmat. Verder is het belangrijk om bladeren van het gazon te harken, om schimmels en ziekten te voorkomen. Door smalle sleufjes te trekken (verticuteren) heeft het gras de ruimte om te ademen en verder te groeien. Het gras afsteken langs de kanten zorgt voor een mooi afgewerkt gazon.
Behoefte om nog wat planten te verplaatsen of de border een makeover te geven? Oktober is de ideale maand voor dit soort klusjes. Doordat het blad nog niet is afgestorven kun je goed zien waar alle planten staan en welke ruimte deze innemen. Oktober is dé uitgelezen maand om bloembollen te planten. Door verschillende soorten bollen te planten en rekening te houden met de bloeitijd heb je vanaf januari iedere maand plezier van deze voorjaarsbloeiers. Plant sneeuwklokjes voor januari, krokussen voor februari, blauwe druifjes voor maart, tulpen en uienbollen voor de maanden april en mei. Vergeet vooral niet om de planten water te blijven geven bij droog weer.
Verzamel de laatste rijpe zaden van uitgebloeide planten op de zaaistrook, voordat de vogels er met alles vandoor gaan.

samen doen

Gazon
Maai (3,5 cm snijhoogte) eerst het gras en verticuteer het daarna. Steek de graskanten af met een graskantsteker of een platte, scherp geslepen schop. Zorg ervoor dat het afgevallen blad regelmatig wordt aangeharkt.
Border
Knip de dode bloemstelen van de sedum tot net boven de grond af. Of laat een aantal stelen met de zaadhoofden staan als winterdecoratie. Plant verschillende voorjaarsbloembollen, zodat deze in het voorjaar opkomen. Plant sneeuwklokjes voor januari, krokussen voor februari, blauwe druifjes voor maart en tulpen en uienbollen voor de maanden april en mei. Vergeet vooral niet om de planten water te blijven geven bij droog weer.
Zaaistrook
Verzamel de laatste rijpe zaden van uitgebloeide planten voordat de vogels er met alles vandoor gaan.