In de maand november maken we kennis met een totaal andere natuur om ons heen. De vele bloemen en kleuren zijn weg, op de roodbloeiende skimmia, de witte sneeuwbal en de gekleurde herfstaster na, die de borders nog een beetje opfleuren. Het levende groen en de kleurrijke herfstkleuren verbleken, maken plaats voor bruin tinten en de laatste bladeren vallen van de bomen af. De bomen tonen weer kaal en donker en de natuur is nu echt op z’n retour. Een belangrijk moment voor de natuur omdat hiermee de basis zal worden gelegd voor de nieuwe groei en bloei van het komende jaar. In november is er vaak ochtendnevel aanwezig, wat de naam nevelmaand verklaart. De wind en kou zorgen ervoor dat de natuur zich rap gaat klaarmaken voor de winter.
Om gele plekken in het gazon te voorkomen is het belangrijk om regelmatig het gevallen blad van het gazon te harken. Naast gele plekken en schimmelvorming, voorkom je hiermee ook gladde situaties. Natte bladeren kunnen immers erg glibberig zijn. Het is tijd voor de laatste maaibeurt van dit jaar en stel daarbij de grasmaaier wat hoger in dan normaal op een snijhoogte van 4,5 centimeter.
In het najaar staat het onderhoud vooral in het teken van blad vegen en afgevallen blad van de leilindes dat op de planten is gevallen verwijderen. Als dit blad op de planten blijft liggen, is het risico op schimmelvorming groot. Het afgevallen blad kan tussen de planten in de borders op de bodem worden gestrooid. Zo’n laag blad geeft onkruid minder kans, isoleert de bodem tegen de komende winterkou en bevorderd in het voorjaar de groei. Let op dat deze laag maximaal tien centimeter dik mag zijn. De winter is natuurlijk een rustmoment voor de natuur en dit mag zichtbaar zijn. De winter zal voor kalere plekken zorgen in de borders en de verschillende planten zullen uitgebloeid zijn. Het is belangrijk te weten dat de natuur in deze periode zijn gang moet kunnen gaan. Dit betekent dat we de beplanting dus niet “winterklaar” maken, maar juist pas in het voorjaar “lente klaar” gaan maken.
Behoefte aan meer vogels op ‘Het Tussendoortje’? Hang dan bolletjes voer op vlakbij de nestkastjes. Deze zijn eenvoudig zelf te maken.

samen doen

Gazon
Het is de maand om het gazon klaar te maken voor de winterrust. Blijf deze hele maand het afgevallen blad verwijderen van het gazon. Gras dat onder blad ligt krijgt namelijk geen licht en sterft daardoor af. Daarnaast kunnen er schimmelziekten optreden door een gebrek aan luchtcirculatie. Laat eventueel gevallen sneeuw gewoon liggen. Sneeuw is een goede isolatie voor het gazon en de planten. Maai het gras voor de laatste keer van het jaar en stel de snijhoogte van de grasmaaier wat hoger in dan normaal (op 4,5 cm). Tip: Natte plekken op het gazon of blijft er zelfs water op staan? Steek dan een mestvork in de grond en beweeg deze op en neer. Zo kan het water dieper de grond indringen.
Border
Verwijder het afgevallen blad dat op de planten is gevallen van de planten. Bedek de bodem met dit organische afval om de bodem en planten te beschermen tegen de winter.Let op dat deze laag maximaal 10 cm mag zijn.
Zaaistrook
Bedek de bodem met organisch afval om de bodem en planten te beschermen tegen de winter.