De heerlijke en vaak zonnige meimaand is aangebroken. Vanaf begin mei is overal in de natuur te merken dat de zomer in aantocht is. De vogels zijn druk in de weer: ze maken nestjes en leggen eitjes. De meimaand wordt niet voor niets de eerste echte bloeimaand genoemd. De vrouwenmantel, ooievaarsbek en het kruipend zenegroen zorgen voor kleurige borders en de bloeiende tulpen maken het tot een fleurig geheel.
De maaimachine moet begin mei afgesteld worden op een snijhoogte van 3,5 centimeter. Deze hoogte kan vervolgens de hele zomer aangehouden worden. Wanneer er door regen grote plassen water blijven staan, is het noodzakelijk om in actie te komen. Prik op deze plekken een aantal keren met een riek of een vork in de grond, het overtollige water zal hierdoor wegzakken. Houd er rekening mee dat het gras misschien vaker dan eenmaal per twee weken gemaaid moet worden.
Wat betreft de borders is het belangrijk om het wieden met de hand nog even vol te houden tot de vaste planten de bodem mooi hebben bedekt. De heesters die in de winter hebben gebloeid, zoals de skimmia en sneeuwbal kunnen na de bloei worden gesnoeid. Normaal gesproken hoeven beide nauwelijks te worden gesnoeid, omdat ze van zichzelf al een mooie vorm hebben. Als de heesters te veel zijn uitgelopen en er lelijke open plekken zijn ontstaan, dan kunnen ze het beste wat worden teruggesnoeid. Wanneer je ze later gaat snoeien, bestaat de kans dat de aangemaakte knoppen worden weggesnoeid. Op internet is te vinden hoe je deze stap voor stap kunt snoeien. Het is goed om de bloemstelen van sedum met ongeveer de helft terug te snoeien tot net boven het blad. De plant zal dan snel steviger bloemscheuten produceren en zal nog steeds gaan bloeien maar enigszins later. Deze methode helpt voorkomen dat de stelen naar buiten gaan vallen.
Na 15 mei zijn de ijsheiligen voorbij. Dit wordt als de periode gezien dat de kans op nachtvorst is geweken. Het is dan ook een geschikt moment om de zaaistrook aan te pakken. Het afgestorven groen wat gedurende de winter is blijven staan kan afgeknipt worden. Om de nieuwe plantjes en zaadjes een boost te geven is het goed om een centimeter compost aan te brengen op de hele zaaistrook. De planten nemen de voedingsstoffen nu optimaal op. De opgekweekte plantjes kunnen in de grond worden geplant. Dat geldt ook voor planten van de hovenier en bloemzaadjes. Vergeet niet de plantjes of ingezaaide zaadjes te labelen. Dat kan al heel eenvoudig door een houten wasknijper erbij in de grond te prikken. Ook de dahlia knollen kunnen in mei in de volle grond. Zij zullen dan in de (na)zomer en het najaar gaan bloeien. Graaf een plantgat waar de dahliaknol ruim in past en bedek het met een paar centimeter grond. De zaaistrook kan eventueel worden beschermd met klimaatdoek en later met wat stro. Zowel slakken, vogels als katten laten dan de zaadjes en kleine plantjes met rust. Daarnaast worden de kleine kiemplantjes beschermd tegen de nachtkou. Plaats het doek over plastic buizen en zet het vast met bakstenen. Naast het klimaatdoek is het goed om ook nog slakkenvallen met daarin bier te plaatsen. Slakken zijn soms slim genoeg om onder het klimaatdoek door te kruipen. Leeg de vallen regelmatig om te voorkomen dat de slakken toch het jonge groen opeten. Let op dat de kiemplantjes bij droogte regelmatig water nodig hebben.

samen doen

Gazon
Het gras kan voor de laatste keer worden gemaaid op een snijhoogte van 4,5 cm. In april stijgen de temperaturen. Blijft ook ’s nachts het kwik boven de 5 graden en is er in april nog niet bemest? Bemest het gazon dan alsnog met compost en lavameel. Pas wel op dat de grond niet te veel bemest wordt. Controleer het gras op kale of zieke plekken. Verwijder de zieke plekken en zaai alle kale plekken opnieuw in. Het gras kan eventueel iedere week worden gemaaid als het al snel groeit. Stel de maaimachine af op een snijhoogte van 3,5 cm. Prik op de plekken waar grote plassen water blijven staan een aantal keren met een riek of een vork in de grond, zodat het water kan wegzakken.
Borders
Wied met de hand het onkruid weg. Is het nodig om de skimmia en/of de sneeuwbal te snoeien? Doe dit dan vlak na de bloei. Op internet is te vinden hoe je dit stap voor stap kunt doen. Knip de bloemstelen van sedum met ongeveer de helft terug tot net boven een blad.
Zaaistrook
Hoe gaat het met de plantjes die binnenshuis worden opgekweekt? Zijn de jonge plantjes al een keertje voorzichtig verpot? Na 15 mei mogen ze buiten in de grond gezet worden en het is goed om de plantjes overdag alvast te laten wennen aan de omstandigheden buiten (afharden). Zet ze daarom overdag buiten, niet in de felle zon en beschut tegen de wind. Het afgestorven groen op de zaaistrook kan worden afgeknipt. Verwijder de planten die niet in de zaaistrook thuis horen. Verdeel een centimeter compost over de hele bodem, de planten nemen de voedingsstoffen nu optimaal op. Vanaf 15 mei kunnen de opgekweekte planten in de grond worden geplant. Ook niet opgekweekte planten en de bloemzaadjes kunnen vanaf dan rechtstreeks in de grond worden gezaaid. Schrijf de naam van de plant op een houten wasknijper en zet deze op de juiste plek. Plaats op de zaaistrook verschillende slakkenvallen met daarin bier en leeg deze regelmatig.