Januari is genoemd naar Janus, de Romeinse god met twee gezichten. Hij laat daarmee het begin en tevens het einde zien: aan de ene kant is hij oud, aan de andere kant jong. Zo richt hij zich van het verleden naar de toekomst.
Het is een stille, rustige tuinmaand en wordt in het oud Nederlands ook wel louwmaand genoemd. Deze winterse dagen kunnen koud zijn of nat, guur en met een klein zonnetje, er kan sneeuw vallen, het kan vriezen, maar de rust overheerst. Er is nog niet zoveel te doen en het is stil, een winterslaap voor dieren en planten. De natuur heeft misschien een kale aanblik, maar laat nu goed het lijnenspel zien, de hagen, de open plekken, elke boom heeft zijn eigen silhouet en gekleurde takken zijn zichtbaar. In de aarde liggen zaden en bollen te wachten op de lente. Enkele planten die wintergroen zijn kunnen bloeien, zoals in de border de skimmia.
Laat eventueel gevallen sneeuw gewoon liggen. Sneeuw is een goede isolatie voor planten. Halverwege januari snoeit de ROVA de leilindes in de Groenestraat en de Blokstraat. Dit doen ze elk jaar met een hoogwerker. Het is belangrijk om de eventueel achtergebleven takken die op de planten in de borders zijn gevallen te verwijderen of klein te knippen en onder de planten over de bodem te verdelen.