December kent meerdere benamingen, zoals wintermaand, kerstmaand en donkeremaand. Vanwege de vele feestdagen wordt deze maand ook wel de feestmaand genoemd. Nu de dagen steeds korter worden en iedereen door de kou meer binnen zit, is het nog belangrijker om af en toe een stevige wandeling in de buitenlucht te maken. Het winterlandschap kan heel mooi zijn met fraaie takkensilhouetten en allerlei planten die wintergroen zijn of zelfs bloeien, zoals in onze border de skimmia. Dik ingepakt valt er genoeg te genieten van de natuur die zich opmaakt voor de winter, om daarna met rozige wangen binnen weer op te warmen. De natuur komt tot een zekere stilstand maar toch is er beweging. De dieren die geen winterslaap houden zijn naarstig op zoek naar voedsel. Bij echte kou hebben ze wel een extra handje nodig. Zeker na hevige sneeuwval is veel natuurlijk voer verborgen dus zal dat zeker gewaardeerd worden.

samen doen

Gazon
Verwijder de laatste bladeren van het gazon. Gras dat onder blad ligt krijgt namelijk geen licht en sterft daardoor af. Daarnaast kunnen er schimmelziekten optreden door een gebrek aan luchtcirculatie. Laat eventueel gevallen sneeuw gewoon liggen. Sneeuw is een goede isolatie voor het gazon en de planten.
Borders
Verwijder het afgevallen blad op de planten. Bedek de bodem met organisch afval om de bodem en planten te beschermen tegen de winter. Let op dat deze laag maximaal 10 cm mag zijn.