Hoewel augustus vaak een warme maand is, neemt de groei en bloei van de meeste planten in deze maand al langzamerhand af. Veel planten zijn over hun (bloei)piek heen, maar er zijn ook veel mooie nazomer bloeiers. Augustus is dé maand om na al het harde werken te genieten van het groen tijdens de laatste zomerdagen. Deze maand wordt ook wel oogstmaand genoemd. In het westelijk halfrond wordt in augustus namelijk overal geoogst. Het staat ook wel bekend als de hittemaand, omdat het flink warm kan worden. Het ijzerhard, de salie en de anijsplant staan nog volop in bloei. De hemelsleutel begint aan zijn eerste bloei en het is afwachten of de ooievaarsbek nog een tweede bloei geeft. Op de zonnige zaaistrook staan het knoopkruid, de zonnebloemen, de goudsbloem en de siererwt nog in bloei. Voor de korenbloem, de anjer, de klaproos en het dille is dit de laatste bloeimaand. Augustus kent een aantal weerspreuken, zoals: “Geeft augustus niet veel regen, maar wel veel zonneschijn, dan krijgen we zeker goede wijn.” of “Augustus eerste week heet en laf, ziet men veel winterse sneeuw, wacht maar af.”
In de zomer wordt het zaaien van gras afgeraden vanwege het warme weer. Maai het gras regelmatig en stel daarbij de messen af op het weer. Tijdens warme en droge dagen kun je het gras beter wat langer houden. Door de messen wat hoger af te stellen voorkom je verbranding van het gazon. Tijdens warme dagen kun je beter tot de avond valt wachten met maaien, dit is beter voor het gras. Zo voorkom je verbranding van het gras door de zon. Door ook pas ’s avonds te sproeien zorg je ervoor dat het water niet te snel verdampt en het gazon niet verschroeit. Het is overigens beter om eens per week een aantal uren te sproeien dan dagelijks een kwartier. Verwen deze maand één keer het gazon met wat mest. Dit kun je het beste doen wanneer er regen is voorspeld, zodat de voeding goed in kan trekken.
Verwijder in de borders de uitgebloeide bloemen, zodat de planten geen energie hoeven te steken in het aanmaken van zaden. Zo kun je langer genieten van een bloeiende border. Wanneer de vrouwenmantel bijna is uitgebloeid en de bloemen en de bladeren beginnen te verdorren, dan mag je deze volledig terugknippen tot zo’n vijf centimeter boven de grond. Geef na het terug snoeien wat extra bemesting. Nieuw fris blad zal dan weer snel verschijnen. Ook zal ze na zo’n snoeibeurt nog een lichte, tweede bloei kunnen geven. Zijn de paarse pluimen van de salie uitgebloeid? Knip de stelen meteen terug en de kans is groot dat de plant voor een tweede keer gaat bloeien! Geef de beplanting tijdens warme dagen vroeg in de ochtend of later in de avond veel water. Zo voorkom je dat de bladeren van planten verbranden. Na een frisse douche kan de beplanting zich herstellen en verder bloeien.
De zonnebloemen op de zonnige zaaistrook groeien hard en hebben deze maand regelmatig water en plantenvoeding nodig. Zijn ze al ter ondersteuning vastgezet met touw? Dan wordt voorkomen dat ze omwaaien. Snijd de uitgebloeide bloemen van de zonnebloem af en leg ze op een plaats waar ze goed kunnen drogen. De pitten kunnen dan later aan de vogels worden gevoerd of de zaden kunnen worden bewaard voor het volgende jaar. Oogst ook de zaden van andere uitgebloeide bloemen en laat de zaden enkele dagen drogen op een plek in de schaduw. Bewaar de zaden op een donkere en droge plek in huis. Het is leuk om te weten dat het goed is om de bloemen van de siererwt en de dahlia’s te plukken. Dit stimuleert de groei van nieuwe uitlopers. Knip met een gewone keukenschaar de bloemen van de siererwt (op het klimrek). Let hierbij goed op, volg de steel van de bloem tot de daaronder groeiende zijscheut. Knip de bloem boven deze zijscheut af en haal de natuur in huis! Help de bloemen op de zaaistrook een handje en geef ze in de avond of vroeg in de ochtend een flinke hoeveelheid water tijdens de warme dagen.

samen doen

Gazon
Maai het gazon (3,5 cm snijhoogte). Besproei het gazon regelmatig in droge perioden.
Border
Wanneer de vrouwenmantel bijna is uitgebloeid, kan deze tot 5 cm boven de grond worden terug geknipt. Geef na het terug snoeien wat extra bemesting. Zijn de paarse pluimen van de salie uitgebloeid? Knip de stelen meteen terug. Geef de beplanting tijdens warme dagen vroeg in de ochtend of later in de avond veel water.
Zaaistrook
Snijd de uitgebloeide bloemen van de zonnebloem af en leg ze op een plaats waar ze goed kunnen drogen. Oogst ook de zaden van andere uitgebloeide bloemen en laat de zaden enkele dagen drogen op een plek in de schaduw. Knip met een gewone keukenschaar de bloemen van de siererwt. Let hierbij goed op, volg de steel van de bloem tot de daaronder groeiende zijscheut. Knip de bloem boven deze zijscheut af. Help de bloemen tijdens de warme dagen en geef ze in de avond of vroeg in de ochtend een flinke hoeveelheid water.