De maand april is in de volksmond dé grasmaand en wordt ook wel de kiemmaand genoemd. De tijd van nieuw leven en kleur in de tuin is eindelijk weer aangebroken. De sneeuwbal staat in volle bloei, het kruipend zenegroen begint ook aan zijn bloei en de tuin ruikt weer fris naar de lente. Ook de blauwe druifjes en de tulpen staan prachtig in bloei. De natuur maakt weer gebruik van de langere dagen, de vogels maken nestjes en veel dieren worden weer wakker na een lange winterslaap. Kortom, het seizoen is weer begonnen en er is genoeg werk te doen.
In april stijgen de temperaturen. Blijft ook ’s nachts het kwik boven de 5 graden? Dan is het gazon klaar voor de eerste bemesting van het jaar met compost en lavameel. Pas wel op dat de grond niet te veel bemest wordt. Dit maakt de grond kwetsbaarder. Daarnaast kan het gazon worden gecontroleerd op kale of zieke plekken. De zieke plekken moeten worden verwijderd en dan kunnen alle kale plekken opnieuw worden ingezaaid.
Het onkruid in de borders kan het beste worden bestreden door het gelijk met de hand te wieden en daarna goed bij te houden. Vooral nu de bodem vochtig en het grootste gedeelte nog onbedekt is, kan onkruid gemakkelijk de kop op steken. Probeer de planten de baas te blijven, maar let daarbij wel op. Wacht bij twijfel eerst tot de planten groot genoeg zijn om zeker te weten dat het om onkruid gaat. Het is zonde als de nieuwe uitlopers van gewenste planten worden verwijderd.
In maart al begonnen met het opkweken van één- en/of tweejarige planten? Houdt er dan rekening mee dat de plantjes verpot moeten worden (verspeend) als het tweede paar blaadjes tevoorschijn is gekomen. Doe dit voorzichtig om de tere worteltjes heel te houden. Planten die binnen zijn opgekweekt, moeten eerst wennen aan de omstandigheden buiten (afharden). Zet ze overdag buiten, niet in de felle zon en beschut tegen de wind. Daarna kunnen ze buiten worden uitgeplant na ijsheiligen (11-15mei).
Maar onthoudt “april doet wat het wil”, zoals het oude gezegde zegt. In april kan het weer dus nog heel onvoorspelbaar zijn. Het kan zijn dat het goede voornemen om buiten aan de slag te gaan, even moet wachten tot een later moment.

samen doen

Gazon
Het gras kan voor de laatste keer worden gemaaid op een snijhoogte van 4,5 cm. In april stijgen de temperaturen. Blijft ook ’s nachts het kwik boven de 5 graden? Dan is het gazon klaar voor de eerste bemesting van het jaar met compost en lavameel. Pas wel op dat de grond niet te veel bemest wordt. Controleer het gras op kale of zieke plekken. Verwijder de zieke plekken en zaai alle kale plekken opnieuw in. Het gras kan eventueel iedere week worden gemaaid (4,5 cm snijhoogte) als het snel groeit.
Borders
Verwijder het onkruid met de hand. Maar let daarbij wel op: Wacht bij twijfel eerst tot de planten groot genoeg zijn om zeker te weten dat het om onkruid gaat. Het is zonde als de nieuwe uitlopers van de vaste planten worden verwijderd.
Zaaistrook
Eenjarige, tweejarige of vaste planten kunnen binnenshuis in bakken worden gezaaid. Als dit al in maart is gedaan, dan is het nu tijd om de jonge plantjes voorzichtig te verpotten. Planten die binnen zijn opgekweekt, moeten eerst wennen aan de omstandigheden buiten (afharden). Zet ze daarom overdag buiten, zodra ze daar groot genoeg voor zijn. Let daarbij op dat je ze niet in de felle zon zet en beschut tegen de wind. Verder is goed om nu alvast compost te gaan regelen voor de volgende maand, zodat dan de bodem een extra boost kan krijgen voordat de nieuwe plantjes en zaadjes de grond in mogen.