Een natuurlijke speelplek is een mooie manier voor kinderen om al spelenderwijs thuis te worden in de natuur. Ze leren niet alleen de waarde van de natuur kennen. Spelen in de natuur is ook gezond, biedt uitdaging, motiveert tot bewegen en stimuleert de creatieve geest. Een natuurlijke speelplek biedt een avontuurlijkere omgeving dan een standaard (betonnen) speelplaats. Het prikkelt de fantasie en heeft een positieve invloed op het welzijn van de kinderen. Het is belangrijk dat kinderen de natuur van dichtbij kunnen ervaren en spelenderwijs een band opbouwen. Met alle zintuigen waarnemen zorgt voor onvergetelijke ervaringen. Het ware leren gebeurt buiten tijdens het spelen, maar daarnaast ook bij de verzorging en het onderhoud van de natuur. Goed voorbeeld doet volgen. Door kinderen te betrekken bij het onderhoud ontstaat een duurzame samenleving.
‘Het Tussendoortje’ biedt vele mogelijkheden voor kinderen. Het is fantastisch om te zien hoe graag de kinderen op de speelplek komen spelen. Hele hordes rennen over de heuvel en zoeken het hoogste punt op. De klimboom is een natuurlijke uitdaging om te balanceren of een hut van te bouwen. De kruipbuis is een mooie beschutte plek om geheimpjes te vertellen of te verstoppen. Het pad daagt uit om rondjes rondom de heuvel te rennen, wandelen, fietsen of steppen. De hoekjes rondom het pad bieden een knus plekje om te gaan picknicken. En de schommel is een heerlijke individuele activiteit, waardoor kinderen kunnen ontspannen.
Net zoals de volwassenen moeten wennen aan de natuurlijke omgeving, geldt dat ook voor de kinderen. Wat mag ik wel?, wat mag ik niet?, waar moet ik voorzichtig mee zijn? en wat kan absoluut niet kapot? Neem een kijkje bij het onderwerp risico’s om meer te lezen over veiligheidsmaatregelen. Gelukkig worden veel vragen spelenderwijs en met een beetje meer nabijheid dan anders beantwoord. Spelen hoort met respect voor de natuur en de materialen te gebeuren. Het is daarom belangrijk om te benadrukken dat de kinderen niet met speelgoed (gereedschap) of door te schoppen met de voeten de grond of het gras op de heuvel verwijderen. Het glijden langs de zijkanten van de heuvel, waardoor het gras en zand verdwijnt, is helaas niet helemaal te voorkomen. Hoe verleidelijk het ook is, de borders en de heuvel zijn niet bedoeld als zandbak en de heuvel is ook geen glijbaan. Voor deze behoeften kan beter worden uitgeweken naar het Assendorperplein in de buurt.