gereedschap

Na de aanleg is van de subsidie gereedschap aangeschaft en hebben een aantal bewoners gereedschap gedoneerd. Dit kan gebruikt worden voor het klein onderhoud. Het gereedschap wordt door de bewoners zelf onderhouden. Het gaat om het volgende gereedschap:
  • Gardena kooimaaier
  • Gardena grasschaar
  • Gardena vuilgrijper
  • Gardena watertuinslanghaspel
  • Grashark
  • Grondboor
Landschap Overijssel kent een gereedschapsuitleensysteem. Met dit systeem kan een contactpersoon van een vrijwilligersgroep, die is aangesloten bij Landschap Overijssel, gratis gereedschap en andere materialen bestellen. Het gereedschap van Landschap Overijssel is uitermate geschikt voor groot onderhoud, bijvoorbeeld in het voor- en naseizoen. Zij zorgen er dan voor dat het gereedschap goed en veilig te gebruiken is.
Op www.landschapoverijssel.nl kan het gereedschap aangevraagd worden. Hierbij moet wel gelet worden op een vroegtijdige aanvraag, zeker in het geval van regionale of landelijke “groene” actiedagen. Om ingeschreven te staan stelt Landschap Overijssel een aantal voorwaarden aan een vrijwilligersgroep. Deze voorwaarden zijn te vinden op onder vrijwilligersgroepen. Daarnaast staat beschreven dat een vrijwilligersgroep gebruik kan maken van hun advies, ondersteuning en andere faciliteiten naast het lenen van gereedschap.
  • maaimachine

    Een handmaaier is een kleine, handzame kooimaaier die het gras snijdt. Dit geeft een mooi resultaat. Daarbij komt ook dat een handgrasmaaier goedkoper is in aanschaf, onderhoud en gebruik dan een elektrische of benzinegrasmaaier. Verder beschikt hij over de vereiste functies en is hij geluidloos, ruimtebesparend en milieuvriendelijk. Bij het maaien ben je ook niet afhankelijk van een netsnoer. Een handmaaier is licht en kan makkelijk over een bochtig gazon worden gestuurd. En ook niet onbelangrijk: aan een handgrasmaaier zijn doorgaans minder risico’s verbonden dan het geval is bij gemotoriseerde grasmaaiers. Door deze voordelen wordt in ieder geval ook rekening gehouden met de beginselen van duurzaamheid. Hoewel het maaien met een handmaaier al lang niet meer de lastige klus is die het vroeger was, kan het duwen voor sommige bewoners wel intensief zijn.

    tuinzakken voor organisch afval

    Voor grote hoeveelheden grof en groen afval bestaat de mogelijkheid om tuinzakken van één kuub aan te vragen bij ROVA. Deze worden gratis afgeleverd en op een afgesproken dag worden de gevulde tuinzakken opgehaald. Op de afgesproken dag moeten de tuinzakken op een goed bereikbare plek langs de openbare weg klaarstaan. Een tuinzak gevuld met (delen van) restafval, aarde, schuttingdelen, planken, graszoden, boomstam of boomstronk wordt niet meegenomen!
    Zowel het bestellen van de tuinzakken als het ophalen is kosteloos voor inwoners van de gemeente Zwolle. Het voordeel van de tuinzak is dat op deze wijze veel organisch tuinafval zoals bladafval, gemaaid gras en/of klein snoeiafval in één keer kan worden aangeboden. Daarnaast wordt het organische afval als compost verwerkt en hergebruikt. De spelregels voor het aanvragen van tuinzakken bij de ROVA zijn te vinden op: www.rova.nl/inwoners/faq/483/detail.
    Op het moment dat er tuinzakken zijn aangevraagd voor het organische afval van ‘Het Tussendoortje’ en er ruimte in de zakken over is, hebben bewoners uit de straten de gelegenheid om hun tuinafval daarin te deponeren.

    compost

    De ROVA kent de landelijke compostdag. Op deze dag kan er vrijblijvend compost afgehaald worden bij de ROVA. Verder zal het organisch afval van de planten, bomen en het gras zelf gebruikt worden. Op termijn zal blijken of dit laatste voldoende is om de bodem voldoende vruchtbaar te houden.