Het mooie van de natuur is dat eenzelfde locatie, al kom je er elke dag, toch iedere keer weer anders is. En dat geldt ook voor het ‘Het Tussendoortje’. Zijn het niet de afgevallen bladeren van de leilindes, dan is het wel de rijp (witte aanslag) op het gras na een nachtvorst. Haast ongemerkt ontwikkelt de natuur zich gestaag, met af en toe wat hulp hier en daar.
Dat geldt ook voor de 11 nieuwe leilindes. Deze zijn inmiddels groot en sterk genoeg om zichzelf te redden. Daarom heeft de Rova afgelopen november de waterreservoir-banden en de steunpalen verwijderd. Kan dat dan al? Zijn ze al sterk genoeg om de droge zomers door te komen? Jawel! De waterreservoir-banden zijn bij de aanplant geplaatst om de boompjes de eerste 2 zomers grote hoeveelheden water te kunnen geven tijdens droge periodes. De bomen hebben inmiddels voldoende wortels en staan stevig genoeg zonder hulp van steunpalen. De bamboe constructie blijft nog wel zitten om de grote zijtakken te ondersteunen en te leiden.
Rondom de leilindes is het nu wat kaal. In de komende maanden plaatst de Rova daar wat extra beuken. De beukenhaag zal dan vanzelf weer dicht groeien, omdat de beukjes van nature naar elkaar toegroeien.
Hieronder een korte terugblik op 6 april 2018, de dag waarop de 11 jonge leilindes werden geplaatst. Wat zijn ze inmiddels gegroeid en wat is er al weer veel veranderd op ‘Het Tussendoortje’!