Na de aanschaf van een verticuurboy en lavameel voor het onderhoud van het gras, kwam de bodem van de geldkas in zicht. En aangezien het weer tijd is om de (eigen!) zonnebloemzaadjes voor te zaaien, zodat ze in mei kunnen worden uitgeplant, was het dé gelegenheid om het één met het ander te combineren. Vandaar dat op vrijdagmiddag 29 maart een afvaardiging eropuit trok met eierdozen, kweekgrond, zonnebloemzaadjes en de collectebus. En dat was niet voor niets; veel bewoners waren enthousiast om de zonnebloemzaadjes op te kweken voor in eigen tuin of de zaaistrook. Ook de bijdragen waren geweldig en zelfs tijdens het tussendoren druppelde er nog wat binnen. Hartelijk dank daarvoor.

Zonnebloemen voorzaaien: stap-voor-stap

Er kan worden gezaaid in kleine (kartonnen) bakjes of potjes. Gebruikte potten kunnen sporen van schimmels bevatten, dus was deze goed af met heet water en soda. In de bodem moeten gaatjes zitten, zodat het overtollige water weg kan. Gebruik kweek of potgrond en druk dit goed aan. Maak de grond nat, zodat de zaden op een vochtige ondergrond terecht komen.
Zaai per potje één zaadje. Bedek de zaadjes met een dun laagje grond (1 cm) en druk deze licht aan.
Om te kunnen kiemen, hebben de zaden vocht (dagelijks sproeien met een planten-spuit), warmte (±20°C) en licht (bv in de vensterbank) nodig. Laat het zaaisel niet uitdrogen! In de meeste gevallen zie je kiemplantjes met twee blaadjes opkomen. Als het tweede paar blaadjes komen, zet je de plantjes in een ruimere pot (verspeend). Doe dit voorzichtig i.v.m. de tere worteltjes. Plaats ter ondersteuning desnoods een satéprikker bij het plantje.
Planten die binnen zijn opgekweekt, moeten eerst wennen aan de omstandigheden buiten (afharden). Zet ze halverwege april overdag buiten, niet in de felle zon en beschut tegen de wind. Daarna kunnen ze buiten worden uitgepland na ijsheiligen (11-15 mei).
LatijnsHelianthus annuusHelianthus annuus
NederlandsRode zonnebloemZonnebloem
Afbeelding
BeschrijvingDeze bloem is een vertakte zonnebloem met middelgrote bloemen. De bloemen kleuren in diverse tinten rood. Deze klassieke zonnebloem heeft een onvertakte stengel en een grote gele bloem met donker hart.
Planthoogte160-180 cm200-300 cm
Standplaatszonzon
Grondsoortvruchtbare en doorlatende bodemvruchtbare en doorlatende bodem
Zaaitijdvoorzaaien: mrt
uitplanten: apr
rechtstreeks zaaien: apr
voorzaaien: apr
uitplanten: mei
rechtstreeks zaaien: mei
Bloeiperiodejul – oktjul – sep
Bloeikleurverschillende tinten roodgeel
Giftigneenee