De oud Nederlandse naam voor juli is hooimaand. Het is hartje zomer en de borders en zaaistrook geuren en kleuren volop met alle bloeiende planten. De vrouwenmantel en anijsplant zitten midden in hun bloeiperiode. Ook het ijzerhard begint met zijn bloei en laat zich her en der zien. Op de zaaistrook staan inmiddels alle één- en tweejarige planten in bloei, omdat ook de anjer, het kaasjeskruid, de koriander en de zonnehoed zijn begonnen met hun bloei. De zonnebloemen beginnen al mooi groot te worden en de bloemen draaien elke dag met de zon mee van het oosten naar het westen. Kortom; het is hartstikke zomer!
In de zomer wordt het zaaien van gras afgeraden vanwege het warme weer. Maai het gras niet te kort om felle verbranding door de zon te voorkomen. Een grashoogte van 3 tot 5 centimeter is prima voor de huidige weersomstandigheden. Zo voorkom je gele en bruine vlekken. Grasresten van het maaien kunnen blijven liggen of in de borders worden gestrooid. Dit houdt de grond vochtig. Het is verstandig om in de vroege ochtend, in de namiddag of avond te sproeien. Waterdruppels hebben immers de werking van een vergrootglas. Door de zon ontstaan er dan brandplekken op het gazon.
In de borders zijn er een aantal planten die teruggesnoeid kunnen worden. De ooievaarsbek reageert goed op een flinke knipbeurt midden in de zomer. Na de bloei kunnen de uitgebloeide bloemstengels en het lelijk geworden blad tot net boven de grond worden teruggeknipt. Nieuw, fris blad zal dan weer verschijnen en wellicht gaan ze opnieuw bloeien. Ook salie kan meteen na de bloei tot vlak boven de grond worden afgeknipt. Dit zorgt voor het behoud van bossige planten. Daarna kan hij weer opnieuw opkomen met een tweede bloei. Geef beide planten na zo’n knipbeurt flink wat water en mest. Het terugknippen is ook een preventieve maatregel tegen meeldauw en andere bladziekten. Geef de beplanting tijdens warme dagen vroeg in de ochtend of later in de avond veel water. Zo voorkom je dat de bladeren van planten verbranden. Eenmaal per week enkele uren sproeien werkt beter dan dagelijks een kwartier. Na een frisse douche kan de beplanting zich herstellen en verder bloeien.
Op de zonnige zaaistrook beginnen de zonnebloemen mooi groot te worden. Ondersteun ze vroegtijdig, door ze met touw ergens aan vast te maken. Probeer de groei op de zaaistrook te blijven controleren en uitgebloeide bloemen af te knippen. De planten steken hun energie dan in de nieuwe bloemknoppen in plaats van het ontwikkelen van zaad. Als er wel zaadjes zijn ontwikkeld, bewaar dit zaad dan voor het volgende seizoen. Controleer de slakkenvallen regelmatig en vul ze steeds opnieuw met bier. Bij aanhoudend mooi weer hebben de plantjes water nodig. Voor de zaaistrook geldt dat de planten meerdere malen per week een flinke plens water nodig hebben. Het is goed om de bloeiende bloemen van de siererwt te plukken. Dit stimuleert de groei van nieuwe uitlopers. Knip met een gewone keukenschaar de bloemen van de siererwt (op het klimrek). Let hierbij goed op, volg de steel van de bloem tot de daaronder groeiende zijscheut. Knip de bloem boven deze zijscheut af. De bloemen mogen dan wel korte steeltjes hebben, maar staan prachtig op een paar kleine glazen vaasjes of flesjes. Haal op deze manier de natuur in huis!

samen doen

Gazon
Maai het gazon (3,5 cm snijhoogte). Besproei het gazon regelmatig in droge perioden. Tip: Staat er iets op het gazon? Verplaats dit zo nu en dan. Kale plekken herstellen nu snel.
Borders
Blijf het wieden met de hand nog even volhouden. Knip de ooievaarsbek na de bloei wat terug tot 15 cm boven de grond. Ook salie kan eind juli meteen na de bloei tot 5 cm boven de grond worden afgesnoeid. Bij aanhoudend mooi weer hebben de borders en alle andere beplanting veel besproeiing nodig. Eenmaal per week enkele uren sproeien werkt het beste.
Zaaistrook
Probeer vanaf nu de uitgebloeide bloemen af te knippen. Is er al zaad gevormd? Bewaar dit dan voor het volgende seizoen. Maak de zonnebloemen ter ondersteuning met touw aan iets stevigs vast.