De borders bevinden zich rondom en tussen de parkeerplaatsen in de Blokstraat en de Groenestraat en hebben een totale oppervlakte van ongeveer 85 vierkante meter. In de Blokstraat bevinden zich twee I-vormige borderstroken van elk 8,84 vierkante meter en in de Groenestraat bevinden zich twee U-vormige borders van elk 34 vierkante meter.
Het mooiste is een compositie te creëren door te werken met ‘vlekken’. Elke border is zorgvuldig gecomponeerd, heeft eenheid, maar ook variatie. Dit zorgt ervoor dat de bloei van de verschillende planten elkaar afwisselen, de ene plant zijn blad houdt en de ander juist verliest, elk seizoen zijn eigen charmes heeft en de borders een natuurlijke uitstraling hebben. Soortenrijkdom is daarvoor het toverwoord. Daarnaast is het belangrijk dat de planten bijen, vlinders, andere insecten en vogels aantrekken. Verder is het belangrijk dat er niet te zuinig wordt gerekend met beplanting in de borders. Anderzijds hebben de planten voldoende ruimte nodig om te kunnen groeien en is het beter om niet de hele border vol te planten om direct een vol aanzicht te creëren. De natuur heeft zeker drie jaar nodig om het gewenste resultaat te bereiken. De planten zullen de eerste tijd vooral onder de grond groeien en pas later boven de grond zichtbaar worden. Dit vraagt dus om wat geduld.
De winter is een rustmoment voor de natuur en dit mag zichtbaar zijn voor iedereen. Dit is iets wat de mens meer zou kunnen waarderen. De winter zal voor kalere plekken zorgen in de border en verschillende planten zullen uitgebloeid zijn, waardoor er verschillende structuren zichtbaar worden. Het is belangrijk te weten dat de natuur in deze periode zijn gang moet kunnen gaan. Dit betekent ook dat de beplanting dus niet ‘winterklaar’ gemaakt hoeft te worden, maar juist pas in het voorjaar ‘lente klaar’.
Het vroege voorjaar is een belangrijk moment voor het onderhoud van de borders. In eerste instantie zal in maart moeten worden begonnen met telkens onkruid wieden, omdat het voorjaar het moment is dat onkruid komt opzetten. Daarnaast is het goed om in maart de mulchlaag te controleren en waar nodig aan te vullen. In april en mei zal de oude beplanting bijgeknipt en gesnoeid moeten worden. Het snoeiafval van de struiken en planten kan op de bodem onder de beplanting komen. Nieuwe planten kunnen het beste vroeg in het voorjaar worden geplant. Op dat moment heeft de beplanting nog voldoende tijd om te aarden voordat het drogere seizoen in aantocht is.
In het najaar is het extra belangrijk om de bodem goed te bedekken met organisch afval om de planten en bodem te beschermen tegen de winter. Als er blad op de planten blijft liggen, is het risico op schimmelvorming groot. Het is daarom belangrijk om blad te verwijderen. Het afgevallen blad kan tussen de planten in de border op de bodem worden gestrooid. Zo’n laag blad (maximaal 10 cm dik) geeft onkruid minder kans en isoleert de bodem tegen de komende winterkou.
Op de hoeken van de borders zal kinderosie ontstaan, doordat deze meer last zullen hebben van de omstandigheden. Dit is onmogelijk om te voorkomen. Verder zal de beplanting in de border een onderzoekend proces worden, waarin enkele planten hun eigen voorkeursplek zullen opzoeken en andere planten zullen sterven. Het kan dus voorkomen dat in de eerste jaren af en toe een nieuwe plant nodig is, omdat er een kale plek ontstaat of het beter is om wat anders te gaan uitproberen als een plantensoort niet aanslaat.
Mocht er behoefte bestaan om gebruik te maken van bloembollen in de borders, dan is het advies om deze in groepen, dicht bij elkaar en compact te planten. Dit geeft een mooier en zichtbaarder resultaat.